Nappalarm

När behövs Nappalarm vid fiske?

Nappalarm används generellt vid bottenmete från land då man fiskar efter fiskarter så som karp, sutare och braxen.
Detta handlar egentligen främst om bekvämlighet då det ofta är långt mellan huggen och fisket ofta sker nattetid vilket gör det mer eller mindre orimligt att kolla på spöet konstant för att inte missa något hugg.

Hur larmfiskar man då?


När man fiskar med nappalarm har man ofta sitt larm fäst antingen på en bankstick eller på en rod pod. Hur larmet hålls fast är irrelevant för dess funktion, och vilken som är att föredra i vilken situation diskuteras mer utförligt på deras kategorisidor.  
Ett nappalarm piper då linan dras igenom larmet. I de flesta fall sker detta genom att linan vilar på ett hjul som snurrar då linan rör sig åt något av hållen. Delkim är kända för att inte använda ett hjul utan i stället något som liknas vid en pinne som vibrerar då linan rör sig genom larmet.

Oavsett hur larmet är uppbyggt förutsätter det att linan kan röra sig igenom larmet, och således att fisken vid ett hugg kan uppnå detta. Därför fiskar man då man larmfiskar ofta med en s.k. baitrunner rulle alternativt med en lös slirbroms vilket gör att fisken kan dra ut lina när den hugger. En annan förutsättning vid larmfiske, inte då man fiskar efter gädda eller andra predatorer, är att fisken måste kroka sig själv eftersom man inte sitter vid spöet och kan göra mothugg. Detta uppnås genom någon variant av bolt-tackel.

Välja rätt nappalarm


Att välja rätt nappalarm till ditt fiske kan verka väldigt svårt och krångligt då alla larm erbjuder olika funktioner och finesser som man inte alltid vet om man behöver. Det avgörande är egentligen vad du ska fiska och under vilka förhållande.

Ljudnivå


Normalt sätt kan alla nappalarm ställa in ljudnivån från högt till lågt. Om man fiskar över natten vill man generellt ha en hög ljudnivå så att man vaknar upp av alarmet. Fiskar man däremot på dagen kan det räcka med en lägre volym för att inte störa eventuella andra fiskare runt sjön eller dammen.

Känsligheten


En vanlig funktion som ses på de lite mer avancerade modellerna är en funktion för att ställa in känsligheten på larmet. Enkelt beskrivet ger ett nappalarm inställt på en hög känslighet ifrån sig ett pip vid mindre rörelse på linan. Som exempel kan det krävas att linan rör sig 0.5cm för att larmet ska pipa på en viss känslighet, medan det kan krävas att linan rör sig 10cm på en annan känslighet. En argsint karp simmar ofta i full fart och ger ifrån sig ett entonigt pip, ett så kallat screamer take, i vilken situation känsligheten på larmet spelar mindre roll. En mindre braxen däremot orkar kanske inte flytta sänket tillräckligt för att ett larm med låg känslighet ska pipa överhuvudtaget vilket resulterar i att du efter en natts fiske märker att där egentligen suttit en braxen på hela natten utan att du vetat det.
Hur man vill ha sitt larm inställt beror på många faktorer så som vilken fisk man fiskar efter, hur långt från land man fiskar, hur mycket det blåser etc.
Ska du köpa ditt första larm eller bara behöver något enklare fiskelarm är denna funktionen inte nödvändig.

Ton


En funktion som ofta ses som onödig vid första anblicken är att ställa in tonen på sitt larm.
När man fiskat ett tag och upplevt ett hugg mitt i sin djupaste sömn så inser man ofta finessen med det ganska snabbt. Generellt karpfiskar man med fler

Receiver


Receiver är som en liten walkie-talkie som fångar upp signalen från dina nappalarm och återspeglar ljudet, ofta med en vibration. Detta fyller ett par funktioner.
Du kan ha dina larm på ljudlös men ändå få signaler om napp i din receiver vilket är bra om ni är många personer runt sjön och du inte vill störa andra fiskare.
Receivern kan oftast fånga upp signalen från larmen flera hundra meter bort vilket gör att du kan lämna dina spön en kort stund utan att riskera att missa om fisken skulle nappa precis då.


När du använder nappalarm behöver du även använda en nappindikator, så som en hanger eller en swinger. Dess uppgift är att hålla fiskelinan i spänn hela tiden. Genom att spänna upp nappindikatorn kommer nappalarmet även att pipa om fisken skulle simma rakt emot där du sitter, ett så kallat drop back.

Visa Mer
Visa Mindre
Show Filters
Hide Filters
  Visa som Rutnät Listvy

  Artiklar 1-20 av 32

  Sida
  per sida
  Sätt fallande sortering
  1. Delkim - Ev-D

   Från 799,00 kr
  2. Delkim Txi-D

   Från 1 999,00 kr
  3. Delkim Rx-D Digital Reciver

   2 199,00 kr
  4. Faith Wicked Baitalarm Set 3+1

   1 439,00 kr
  5. RX+® 3-Rod Presentation Set

   8 499,00 kr
  6. Micron RX+®

   2 599,00 kr
  7. RX+® Receiver

   2 799,00 kr
  8. Mini Micron X

   699,00 kr
  9. Mini Micron X 2 rod set

   1 799,00 kr
  10. Mini Micron X 3 rod set

   Specialpris 2 599,00 kr Ordinarie pris 2 719,00 kr
  11. Mini Micron X receiver

   699,00 kr
  12. Fox Mini Micron

   399,00 kr
  13. Gardner ATTx Deluxe Receiver

   1 599,00 kr
  14. Gardner ATTx V2 Receiver

   899,00 kr
  15. Gardner ATTx V2 Remote System 3 Rod 3,5mm

   1 999,00 kr
  16. Gardner ATTx V2 Remote System 3 Rod 2,5mm

   1 999,00 kr
  17. Gardner ATTs Underlit Wheel Larm

   Från 999,00 kr
  18. Gardner ATTs Alarm

   Från 899,00 kr
  19. Nash Siren S5

   Från 279,00 kr
  20. Nash Siren S5R

   Från 699,00 kr
  Visa som Rutnät Listvy

  Artiklar 1-20 av 32

  Sida
  per sida
  Sätt fallande sortering
  TITTADE PRECIS PÅ
  No recently views items
  Rensa alla