Östradammen! Bild tagen från ”base camp” vid swimet campingplatsen

ÖstraDammen Carp Challenge gick av stapeln i helgen. Tävlingens 5:e år och den blir allt större och intressantare för varje år som går. Till skillnad från dom tidigare åren, så tävlade nu 10 lag mot varandra istället för 9. Förutom 10.000kr och massa fina friser från sponsorerna, fanns det även ett mycket speciellt pris att vinna detta året, 48 timmars fiske i tegelbruksdammen Lomma, för de lag som vann hela tävlingen.

Det var alltså 20 man, taggade till tårna som slöt upp på den stora parkeringen, torsdag eftermiddag. I strålande solsken kunde platserna lottas ut och priserna visas upp. En enkel dos info och en liten genomgång, sen begav sig alla fiskare ut på sina swim för att spendera 3 dygn bakom spöna. Tävlingen var startad!

Team SBM1 och Birger Holmqvist såg till att tävlingens första karp blev landad, snygg spegel på 5080g

Även nr 2 kom från SBM1 och Birger Holmqvist!  Tävlingens största karp blev denna fina fjällisen på 8220g

Tävlingen fick en minst sagt bra start, Telefonen ringde redan strax efter midnatt och  tävlingsledningen fick traska bort till ”stiff rig” där Birger Holmqvist och Gary Benney fiskade. Grabbarna hade en spegel i håven, tävlingens första karp vägdes in på 5080g och Team SBM1 var nu i ledning! Glada gubbar som skulle leverera mer..

Bara en kort stund efter första karpen ringde telefonen igen, samma lag och samma herre hade fångat karp. Birger hade nu en bättre fisk i håven och dessutom en fjällis. Karpen vägdes in på 8220g och nu hade verkligen Team SBM1 kopplat greppet om tävlingen, trots att tävlingen nästan precis hade börjat.

Det skulle hända mer under det för dygnet men tyvärr så tappade både Team TNT och team Sigge vars en karp och Grabbarna på ”stiff rig” hade 2 karpar till som gick vinnande ur striderna..

Brorsorna Fredrik och Rickard Holm stoltserar med deras första karp, spegel på 5400g.

Det hade nu blivit helg på riktigt, fredag, och mörkret la sig över Lomma. inga fler karpar hade fått syna ovan under de ljusa timmarna. Strax efter att pannlamporna hade plockats fram ringde Rickard från platsen ”dubbeln”. Jodå, bröderna ”hårdrock” som dom nu mera heter, hade en spegel att väga in och Fredrik var fångstmannen. Vågen stannade på 5400g och det var match igen!

Gary Benney med sin första karp i tävlingen, en av dammens prakt-karpar hade hittat in på mäskplatsen  och plockat upp fel bete. vikt: 4400g

Några timmar efter Team Holms fångst var det dax för grabbarna på stiff igen. Den här gången var det Gary som fick drilla karp och gjorde det bra! Väl i håven visar det sig vara en av dammens få prakt-karpar, en färgglad sådan som fick vågen att visa 4400g. Team SBM1 hade nu hela 17,7 kilo totalt och det såg stabilt ut.

Andra natten blev lugn, inga karpar ville vara med i tävlingen då, men tidigt på morgonen ringde det igen, Det var Rickard Holm i andra änden av luren, en ny karp hade alltså synat ovan borta på ”dubbeln”. Rickard hade fångat en fjällkarp på 6230g och nu var det verkligen spännande! Bara drygt 6-kilo från SMB1 som innan såg ut att ha en stabil ledning.

Fin fjällis  för Rickard! 6230g

Fredrik med lagets 3:e karp, vikt 5500g! Nu var det bara 570g upp till ledarna..

Vädergudarna bjöd på riktigt hett väder, busväder kallar vi det oftast. Regn och ganska höga temperaturer redan tidigt på lördagen. Det kändes verkligen riktigt hett nu. Med drygt ett dygn kvar av tävlingen och mitt i frukosten så ringer det igen. Ny karp från Team Holm, Fredrik hade fångat en spegel nästan helt utan fjäll och nu var det nervöst på vissa håll kan jag lova.. väl på vågen visar det sig att det saknas 570g upp till ledarna Birger och Gary. Fisken vägde 5500g och bröderna Holm hade nu en totalvikt om 17,13 kilo. Med ett helt dygn kvar att fiska!

Vi visste om hur vädret skulle bli, alla var förberedda på regn, regn i massor under sista dygnet.. och prognosen stämde! Det regnade nu konstant och det blev snabbt mörkt. En tappad karp var allt som hände under dagen.. Även denna natten blev lugn och tyst, inga tecken på karp någonstans. Åska och väldigt mycket regn hade dragit in över Lomma under morgonen. Ett riktigt skit-väder verkligen! Niels Elmeskov och Carl Jönsson, som för övrigt bjöd på stor underhållning hela helgen, brände tyvärr en karp som gick fast under morgonen. Och när regnet slutade vid 10-tiden hände något. Niels och Carl tappade ännu en karp från Lilla stiffen och Birger simmade efter en stor fisk ute vid trädraden, som hade gått fast. Bra insats även om karpen vann så kom tacklet upp!

Nöjda pristagare! Fantastiska priser på årets tävling!

Det blev inga fler karpar i tävlingen trots bra aktivitet sista morgonen, Team SBM1 höll ut och vann med 570g över Team Holm. En mycket nervös och spännande avslutning, helt otroligt!

3.e platsen fick vi lotta ut vid prisutdelningen och Team carp brothers, Stefan och Mikael borg drog rätt lott!

Slutresultatet blev alltså:

1: plats-Team SBM1: 17,7 Kg    2:plats- Team Holm 17,13 kilo

Största fisk- Birger Holmqvist Fjällkarp 8220g

Grattis till lag-segern Team SBM1 och till största fisk Birger!

Vinnarna igen, Gary och Birger stoltserar med tävlingens fina vandringspris. Grattis återigen grabbar, vi ses vid tegelbruksdammen!

Med dom sista orden så skulle jag vilja tacka alla deltagare för en mycket bra och trevlig tävling, Samt sponsorerna Swedish Baitmechanics & Fiskekompaniet för fantastiska priser, det blir inte bättre än så!

Skitfiske, Johan Emmertz