Manfred med en stridbar öring

Calle Larsson och Manfred Isberg hade, efter en noggrann granskning av vädret, bestämt sig för att ta en heldag efter havsöring på sundet. Trollinggrejerna riggades i god tid och dagens rutt var redan förutbestämd.

Vi gav oss ut vid 07:00 och möttes av ett komplett snökaos längst hela skånekusten, men bestämde oss för att ta ett chanskort. Trots snö och kyla så kändes förutsättningarna ute på vattnet kanon. Det kraftiga snöfallet gjorde att många stannade hemma den dagen och vi hade nästan hela sundet för oss själva. Det var i alla fall så det kändes.

Efter en halvläskig sjösättning från en hal ramp i Vikhög kunde vi strategiskt börja lägga ut grejerna. Sex spön åkte i; fyra skedar längst sidorna på olika djup och sen två vobblers i sprutet bakom båten. Farten bestämdes till ca 2 knop och vi började trolla oss upp mot Landskrona. Snöyran fortsatte plöja längst kusten medan vi hade sol och nästintill bleke mitt ute på sundet. Timmarna gick och vi kunde konstatera ett stort antal påslag och landade torskar. Fel art i båten och en förändring behövde ske ganska snart om vi skulle lyckas fånga en blänkare. Taktiken var att flytta upp två djupgående paravandspön närmare ytan.

Timmarna gick, som de brukar göra vid havsöringsfiske och vi började sakta fiska oss tillbaka till Vikhög. Klockan blev 16:00, det började sakta mörkna och från ingenstans så skriker ett av paravanspöna till.

Det är en ytgående sked som vi nästan gett upp hoppet om, som intresserar fisken. Vi landar en liten öring på 1330 g och lägger om alla spön. Innan vi är färdiga med omstruktureringen så skriker samma paravanspö igen.

Calles öring på 3440 gram

Denna gång är det Calles tur att ta fisken och den är bättre. Efter en härlig fight landas en silverklump på 3440g. Snabbt ut med grejerna igen och bara ett par minuter senare krokar vi en till bra fisk. Fisken går farligt nära de andra spöna och gör desperata utfall för att ta sig runt båten. Precis inne vid håvkanten gör fisken en sista huvudskakning och lyckas ta sig loss. Fiskefrossan är total och det gör riktigt ont i oss att se den fina fisken gå förlorad. Surt sa räven om rönnbären, men för en fiskare ger detta enbart blodad tand.

Samtliga fiskar tog på gröna öringskedar från Fladen, fiskade endast någon meter under ytan över 15 meters djup.