Calle fiskar ofta fluga efter regnbåge

Nu början äntligen våren komma till oss och detta betyder att fisket får ordentligt fart. Många av våra P&T dammar börja öppnas igen och fyllas på med stridbara ädelsfiskar. Jag har fiskat dessa dammar och sjöar runt omkring Skåne ganska mycket och tänkte förklara hur du ökar dina chanser och vilka prylar som funkar bäst.

Ibland är dock spinnfiske effektivare

Spinnfiske:

Spinnfisket är nog det dem flesta bedriver vid våra dammar eftersom det är lite lättare och inte lika dyrt med ett startpaket. Själv kör jag spinn de dagar jag bara har någon timme på mig, innan eller efter jobbet. Spinn är mycket effektivare när man har lite tid. Jag kör ett 8 ft haspelspö med en kastvikt på 5-25 gr, men det går såklart att köra både längre och kortare. Vill man ha ett perfekt allround-spö, som passar till många olika fisken, så är ett 9ft haspelspö med 10-40 gr, väldigt bra. Min rulle är i storlek 2500 men det går ju såklart bra med både större och mindre. Det är roligare att fiska när rullen passar spöt perfekt, och vikten på utrustningen går ner lite. Linan tycker jag är otroligt viktigt och jag kör alltid flätlina till mitt spinnfiske. Flätlinan gör att man hela tiden har direktkontakt med draget och känner huggen väldigt tydligt. Man kan faktiskt gå ner i dimension på linan och fortfarande fiska med både små- och lite större beten. De senaste åren har jag kört med ”Berkleys fireline 0,12 svart”. Den är inte så fasligt dyr och funkar perfekt. Längst ut så sätter jag ibland en fluorocarbon-tafs men det är verkligen inget måste vid dammfisket, utan mest för att jag ibland kör havsöring med samma saker. Vilka beten är bäst till regnbåge är en ständigt återkommande fråga i butiken. De beten som jag oftast tipsar om är små skrikiga skedar i storlekar 5-12 gr. Eftersom de kastar längre än både spinnare och småvobblers, som också är super beten till regnbågen. Själva fisketekniken är såklart inte det samma varje dag, men är det lite kallare i vattnet som de senaste dagarna så prova att sakta vevat draget nära botten. Ju varmare det blir desto mer kan man öka farten, men glöm ej vevstoppen! Det är oftast då huggen kommer!

En fin regnbåge en kall vintedag

Flugfiske:

När jag fiskar heldagar så väljer jag helt klart flugfisket, eftersom det är roligt och grymt härligt när man krokar i en regnbåge. Fluga kan ibland vara effektivare om fisken gått lite längre i dammarna. Då handlar det ju om att efterlikna deras riktiga föda med olika insektsimitationer. Det snackas ju alltid om vilken klass på spöt man ska ha till flugfisket; personligen kör jag klass 6 eftersom jag då kan vara så allround som möjligt. Men både lägre och högre klasser fungerar. Linan kan däremot vara skillanden mellan en lyckad och en mindre lyckad dag. Men som jag brukar säga i butiken: ska man börja fiska fluga, köp då en flytlina och prova olika polyleaders för att få ner flugan. I dagarna var jag och fiskade regnbåde med fluga och det var helt klart snabbsjunkande lina som funkade bäst. Vilket tyder på att fisken står längre ner, nu när vattnet fortfarande är kallt. Det fungerar ju självklart med en förtyngd fluga och sjunktafs. Tafs får man bestämma efter fiskens storlek i de vatten man ska fiska, men jag kör oftast 0,21 eller 0,26 om det är större fisk. Flugorna är alltid intressant att diskutera, eftersom alla flugfiskare har sina favoriter, men jag har märkt att förtyngda och skrikiga flugor funkar bäst i de vattnen jag fiskar. Jag har även en extrem förkärlek till snabbsjunkande linor med kort tafs och den mytomspunna boobie- flugan i tafsänden. Dn är rysligt effektiv och fiskas hem med 3-4 snabba ryck, för att sedan få flyta upp mot ytan. Det är såklart då huggen kommer. Tänk på att det fortfarande är kallt i vattnet så dra ner på tempot nu och öka takten när värmen kommer och se fram emot stenhårda hugg.

 

Har ni fler frågor eller funderingar kring Regnbågsfisket så tveka ej att komma in till butiken, så hjälper vi er med att välja vilket vatten som är bra nu och vilka prylar ni behöver. 

Regnbåge på fluga i kallt vatten