Gammal är äldst- När han väl fiskar brukar han också fånga.

Vår längs Skånes kuster. Som vanligt öser de rutinerade trollingteamen upp storlax efter storlax med sina väloljade fiskemaskiner till båtar. Resten av oss är ofta förvisade till att stå och drägla längs kajen, alternativt anlita en guide. Vill man ut och trolla själv sägs det ofta att laxen hugger över mer än 50 meters djup. Betyder detta att plånboken också bör vara minst 50 lax djup för att ha råd med trollingutrustningen?

Efter att under föregående säsong lagt ett par tveksamma trollingpass med en hostande 8 hk  utombordare, förvisso ofta med lax i båten, blir svaret ett rungande – ”Nja, kanske inte!”

Har man en båt man känner sig trygg i så behöver laxtrolling inte vara något komplicerat. När jag nu fått tillgång till en Ryds 435 såg jag möjligheter uppenbara sig. Ett gäng spöhållare, en handfull paravaner och några billiga trollingkit från Fladen införskaffades snabbt, och jag hade fortfarande pengar kvar till potatis och hollandaisesås.

En tidig lördagsmorgon stävjade jag och min far ut till de välkända positionerna utanför Simrishamn. 4 beten sattes med varierande mängder bly att fiska mellan 2 och 5 meter under ytan bakom sidoparavanerna. 2 spön riggades att fiska något djupare direkt bakom båten med hjälp av djupparavanerna.

Första delen av dagen förlöper stillsamt men vi njuter i fulla drag av finvädret och betena dansar förföriskt fram i 2.5 knop bakom båten. Helt klart är vi minst kittade av alla fiskare här ute men vi är på plats och när som helst kan en stor lax klippa betet. Strax efter lunch börjar lodet teckna fina ekon. Inte långt senare knarrar det till i ytterspöt, fiskat med en oblyad toby salmo. Farsan greppar spöt och drillar lugnt och metodiskt en fin lax till båtkanten. 8.5 fenklippta kilo vägs den till och utgör inte bara personbästa och en fin start på säsongen, utan blir även flera suveränt goda middagar framöver.

En brokig trollingutrustning.

Havet är nerlusat med lax och tycker man som jag att en fin lax i båten är lika med succé, så är det inte svårt att lyckas även med relativt enkla medel! Fler spön och avancerad teknik kan få komma efter hand.

Ut och fiska!