Del 2: Val av flugor och hur man bör fiska dem

Valet av ens bete/fluga är paradoxalt nog ett ödesdigert val, men som samtidigt spelar mindre roll. För visst är det troligtvis så att flugan som fiskar bäst är den man mest tror på? Nja, riktigt så enkelt är det kanske trots allt inte, även om det har en underliggande mening av sanning.flugor

För att öka frekvensen av hugg vid fiske är färgen troligtvis ganska viktig. Jag skulle inte sträcka mig så långt som att säga att man måste ner på detaljnivå, men att eftersträva silhuett är relevant. Undantagsfallen för silhuett gäller vid specifika scenarion såsom fokusering på brax, mört och sill som kan ansamlas vid somliga tider på året. Rivalitet bland fiskar som är predatoriska är också vanlig, därav är grön/guld en konstant färg att ha med sig ut.

Vad beror silhuett på?

Det är ett komplext ämne, men jag försöker hålla mig kort. Ljusets våglängder skär vattnet olika beroende på en del olika faktorer, bland annat djup och partiklar i vattnet. Frågan är väl egentligen hur det berör vårt fiske, och hur gäddor utnyttjar detta. Efter vad jag kunnat ta med mig från biologiska studier och även personlig erfarenhet verkar det som att pelagiska gäddor är de som utnyttjar silhuett mest. Här finns lite eller ingen växtlighet, och det enda som skymmer en betesfisk är deras färgstrukturer (ljus undersida och mörk rygg; kallat counter-shading). Så rimligt nog är en helsvart eller på något vis en mörk fluga att föredra under dessa förhållanden. Fiskar du på max två meter, där djupet är från 3 meter och neråt, med dålig växtlighet, så rekommenderar jag just mörka flugor (svart/röd är en personlig favorit).

fluga3
Skulle man däremot leta sig närmre land, eller rent av där växtligheten är tjock eller sikten rent av dålig, gäller andra förutsättningar. Silhuett är fortfarande viktig, men är djupet under tre meter kommer fisken troligtvis inte se silhuett upp mot himlen. Detta sker i undantagsfallen där din fluga ligger vid ytan. Däremot har man en silhuett i sidled. Färgen på vattnet avslöjar vad som är rimligt att fiska med. Vädret är dock också relevant. Har man en solig dag och lite vind kan en ljusare fluga (tan, vit, ljusblå, chartreuse, gul osv.) vara till fördel. Vid mörkare förhållanden går man mot mörkare färger (olive, svart, mörkbrun, mörkblå), som absorberar ljus bättre än ljusa färger (låter paradoxalt, men bear with me). Vi har alla märkt det här på sommaren - en svart tröja kan vara ett rent helvete, medan en vit reflekterar bort ljuspartiklarna.

Vidare finns det även en del bevis på att gäddor till skillnad från t.ex. öringar jagar väldigt mycket med sina laterala linjer. Detta är små känselceller som löper längs med fiskens sidor, och registrerar rörelser i dess omgivning. Så berör det här pelagisk fisk? Troligtvis i dess direkta omgivning, om man fiskar med vit färg på stora djup. Är det någonting att rekommendera för en nybörjare på flugfiske efter gädda? Nej, absolut inte.

gadda-pa-flugaDäremot vid fiske intill land, som är en vanlig typ av fiske för oss flugviftare, bildar detta intressanta tankegångar. I början av mitt flugfiske efter gädda fiskade jag med mycket flash, och väldigt lite vattenmotstånd. Under ett par år har detta förändrats drastiskt. Jag har märkt en viss ökad frekvens av hugg sedan jag började fiska med mina hollow bucktail decievers och semper fleyes. Jag har försökt testa det rent statistiskt, men det är svårt. Däremot är jag övertygad om att det har bidragit med bättre fiske. Därför vill jag föreslå att man Alltid har med sig någon typ av vattentryckare med sig ut. Detta kan vara en bucktailfluga, ett sheepfleece-huvud, eller liknande. Bucktailflugornas fördel är att de inte samlar vatten såsom sheepfleece. Just denna hypotes förklarar uppsvinget i wiggletails som genererar mycket tryck i vattnet.

Hemtagning

Vid hemtagning av flugor tycker jag ärligt talat att det enda råd man kan ge är att testa sig fram. Det finns en del typer som inte är en del av de vanliga, men som jag haft stor framgång med, kanske framförallt när vattnet är lite kyligare.

Rörelse på bucktail fluga i vattnet

  1. Kasta ut linan, och sträck linan genom att dra sakta och vinkla spöet i sidled. Fortsätt dra linan sakta med en hand, och gör grova ryck med spötoppen. Detta ger en ryckig rörelse som imiterar en skadad fisk. Är fisket trögt är det här min Go-to i alla lägen. Gäddor tar mer än gärna chansen till ett enkelt mål mat.
  2. Ett annat råd är att ta en dubbelfattning, och dra in med 2-5 långa, snabba/sakta med uppehåll mellan nästa omgång av drag. Även detta är en typ av skadad fisk imitation, men det är ju trots allt opportunistiska predatorer vi jagar.